• No products in the cart.
Cart Total:0.00 lei

10 Mituri despre cafea si cafea boabe

Cafea boabe, espresso, prăjitul cafelei, mai jos aflați 10 mituri despre ele ;).

1. Cea mai bună cafea boabe este preparată în Italia.

În Italia nu veți găsi cafea proaspătă, doar dacă aceasta crește în fabrici, sere sau în mod natural. Faima Italiei ca furnizor de cafea rafinată se datorează prăjitorilor iscusiți de cafea boabe dar și producerii de blenduri pentru cafea espresso. Nu-i niciun dubiu că pentru un italian de rând cafeaua este un lucru de maximă importanță, totuși sunt foarte puțini cunoscători de cafea adevărată. În Italia a fost creat un anumit standard și atâta timp cât cafeaua este menținută la acest nivel, ea va fi ieftină și accesibilă. Majoritatea cafelei verzi, intră pe piața Italiei ca fiind “peste medie”, dar nicidecum “premium”, iar cafeaua italiană pentru export e preparată pentru standarful de calitate “peste medie”.

2. Boabele Robusta sunt necesare în blendurile de espresso, pentru a da spumei și conținutului o consistență corectă, de aceea italienii o folosesc.

În general, Robusta este folosită în cafeaua solubilă, iar în espresso italian ea a fost și este folosită dintr-un singur motiv – boabele de robusta sunt foarte ieftine. Spuma și extractul produc efectul scontat, deorece Robusta este mult mai moale ca Arabica. În partea săracă din sudul Italiei, oamenii au crescut cu Robusta și s-au obișnuit cu gustul acesteia, însă la nordul Italiei au apărut deja prăjitori care folosesc doar Arabica 100%. Majoritatea Robustei din lume se folosește datorită prețului ieftin.

3. Ce am aflat despre cafea, când Khaldi, un cioban arab, a descoperit că oile sale se comportau mai vioi după ce mâncau fructele arborelui de cafea.

Cafeaua este cultivată în mod intens în Yemen (Arabia) de cel puțin 1000 de ani îdC. Astfel s-a confirmat faptul că, cafeaua a venit din Etiopia, după cum reiese din săpăturile arheologice, sprijinind teoria cultivării și utilizării (sub formă de boabe, prăjite, etc.), a cafelei cu mii de ani în urmă. Boabele de cafea prăjite folosite pentru a prepara băutura, au fost inventate în Yemen, iar acest lucru pare să dateze din anul 1200.

4. Prospețimea cafelei poate fi determinată doar uitându-te la ea.

Cafeaua care are un aspect uleios și lucios este, probabil, mai proaspătă decât o cafea veștedă și monotonă. Într-adevăr, cafeaua se pare că este condiționată de o multitudine de factori, printre care: gradul de prăjire, conținutul de ulei, păstrare și transportare, etc. Doar gustul și aroma pot crea adevărata opinie.

5. Există doar un singur grad de prăjire, care este favorabil pentru gustul maxim corect al unui espresso.

În primul rând, acest mit a fost propagat în Statele Unite ale Americii de către Alfred Peet, iar mai târziu Starbucks a adoptat acest slogan pentru promovarea celei mai întunecate prăjiri în rețelele sale din lume. Posibil singura modalitate de a dovedi contrariul, este de a lua o calitate foarte înaltă a boabelor (Kenya AA sau Costa Rica Tarrazu) prăjite cu un grad diferit și, fiți sigur, vor avea fiecare gustul propriu indedit, echilibrat și aromă unică, specifică originii boabelor.

6. French Roast, Italian Roast, Vienna Roast, Espresso Roast – denumirea ce determină calitatea prăjirii.

În linii generale, puteți găsi o gamă largă de prăjire în Franța, Austria, Italia, astfel că espresso roast poate fi orice. Singurul standard în industria de cafea care determină gradul de prăjire este scara Agtron, care se bazează pe compararea caracteristicilor cafelei prăjite cu ajutorul gamei de culoare. Când cineva cere cafea “franceză”, “italiană”, sau “espresso” ei au în vedere “neagră”, câteodată “neagră și uleioasă”.

7. Cafeaua se poate păstra în ambalaj cât timp doriți.

Nu ar fi rău, nu-i așa? Recomandările, de tipul „A se consuma înainte de …“ sunt de fapt un mit. Cafeaua elimină constant substanțe organoleptice, în ambalaj acest proces e mai lent decât la aer liber. Prin urmare, cafeaua ar trebui să fie consumată într-un timp foarte scurt după prăjire.

8. Pentru diferite metode de preparare există o anumită granulație a cafelei măcinate.

În supermarket-uri puteți găsi ambalaj de cafea măcinată pe care scrie: „Potrivit pentru …“ cu imagini diferite de filtre, aparate de cafea, etc. Într-adevăr, pentru fiecare proces există o combinație de metode de preparare, măcinare, temperatura apei, și cafea, care fuzionate, ar trebui să dea rezultatul așteptat. Noțiunea de „freeness“ (grad de măcinare) înseamnă timpul de care este nevoie, pentru ca apa să treacă  prin cafea la temperatura potrivită, în cât mai puțin timp, cu mai puțină măcinare…

9. Este nevoie de o mulțime de bani, pentru a fi un bun cunoscător de cafea boabe. .

În opinia noastră, pentru a începe ai nevoie de aproximativ 30 $, o presă franceză și 250 de grame de cafea de cea mai buna calitate.

10. Este imposibil să obții același rezultat acasă, similar cu cel al profesioniștilor din magazinele de cafea.

Chiar e posibil ca tot ce fac barmenii profesioniști să fie făcut și acasă.  Depinde doar de posibilitățile financiare și entuziasm. Combinate cu puțină îndemânare, cunoștințe și practică, poți obține rezultate și mai bune. Cel puțin art latte poate fi preparat acasă destul de ușor.

Oferim 10% reducere pentru abonare la newsletter

Prin abonarea la newsletter, sunteți de acord cu aceste documente: Politica de Confidentialitate și Termeni și condiții.

Cosul tau