• No products in the cart.
Cart Total:0.00 lei
Cele mai cultivate 4 soiuri de cafea

Cele mai cultivate 4 soiuri de cafea

Există aproape 80 de soiuri de cafea.

Cele mai cultivate fiind: cafeaua Arabică, cafeaua Robusta, cafeaua Liberica şi cafeaua Maragogype.

TIPURI DE CAFEA

 

soiuri de cafea Arabică

Cafeaua Arabică

originară din Africa, mai precis din Abisinia, este cea mai apreciată şi mai răspândită specie de cafea. Se cultivă mai ales în America Latină, dar şi în Africa, de fapt ea este cea mai cultivată specie şi este deosebit de preţuită pentru cireşele sale de calitate superioară, de formă alungită şi culoare verzuie – albăstruie. Cafeaua arabică are nevoie de soluri bogate în minerale şi o temperatură constantă de aprox. 20°C şi creşte la o altitudine de peste 600 metri. Această cafea are aromă şi gustul mult mai rafinat decât alte specii. Cafeaua cu tărie medie este obţinută în exclusivitate din varietăţi ale soiului arabica, provenite din America Centrală şi de Sud, Kenya, Tanzania, Etiopia. Excepţie face Brazilia, întrucât varietăţile de arabică braziliene au o aromă mai puţin rafinată.

Cafeaua Robustă

soiuri de cafea Robustă

originară din bazinul Congo, creşte mai rapid şi este mult mai rezistentă acolo unde climatul nu este favorabil cafelei arabice. Se cultivă intens în Africa, India şi Indonezia. Cafeaua robustă, spre deosebire de cafeaua arabică, care este pretenţioasă la condiţiile climatice, se adaptează uşor climatului sever, este rezistentă la boli şi dăunători. Boabele acestei specii de cafea sunt mici, au o formă neregulată şi culoare maroniu – gălbuie. Cafeaua robustă are un gust mai neutru, este mai puţin aromată decât arabica şi este pe larg folosită în gama de cafea solubilă.
Cafeaua Liberica

soiuri de cafea Liberica

originară din Africa, Liberia, are de asemenea o creştere rapidă şi o rezistenţă bună la boli. Se cultivă exclusiv în câmpiile subtropicale ale Africii şi Americii de Sud, unde umiditatea este foarte mare şi temperatura este cuprinsă între 20 şi 25°C. Boabele sunt adesea deformate, de dimensiune medie şi culoare de la brună la galbenă. Calitatea acestei specii de cafea este mediocră.
Cafeaua Maragogype

soiuri de cafea Maragogype

Acest arbore de cafea a fost descoperit în vecinătatea oraşului Maragogype, statul Bahia din Brazilia. Este un hibrid rezultat prin încrucişarea dintre speciile arabică şi liberica, exceptând dimensiunile boabelor, el a păstrat caracterele speciei arabică, randamentul acestui arbust este totuşi inferior şi cultura sa este extrem de împrăştiată (Brazilia, Guatemala, Nicaragua, Mexic, Columbia şi chiar Java), la o altitudine variind între 600 şi 1000m. Boabele de cafea ale acestui arbust sunt de calitate superioară şi medie, iar culoarea lor este verzuie, în ciuda preferinţei unor consumatori, calitatea acestei cafele nu poate depăşi calitatea cafelei arabica.