• No products in the cart.
Cart Total:0.00 lei

Factorii care influențează gustul cafelei

Există aproximativ 75 de specii pe cafea, dar pentru preparare se folosesc doar două din ele. DOAR DOUĂ! Arabica și Robusta. Atunci cum e posibil ca gustul binecunoscutei băuturi, la prepararea căreia se folosesc doar două feluri de boabe, să difere atât de tare de la caz la caz?

***

Dacă sunteți împătimiți ai cafelei, cu siguranță v-ați întrebat de ce depinde gustul acesteia. De exemplu, boabele de cafea sunt foarte sensibile la regimul și temperatura de păstrare, prelucrare și preparare. Însă nu doar atât. Este adevărat că din boabe de calitate medie poate fi preparată o cafea destul de bună, dar există o probabilitate și mai mare ca din boabe de cea mai înaltă speță să vă alegeți cu o băutură mai puțin… aromată. De ce se întâmplă acest lucru?

***

Italienii consideră că pentru a prepara o cafea veritabilă trebuie să urmăm cu strictețe ”cei 4M”:

cafea proaspat prajită, boabele de cafea, gustul cafelei, aroma

cafea proaspat prajită, boabele de cafea, gustul cafelei, aroma

— Miscela — amestecul de specii de boabe. Adică «Coffea Arabica», cunoscută și sub numele de Arabica, constituie aproximativ 70% din volumul total de producție anuală. Iar restul 30%, îi revine sortului «Coffea canephor» sau mai simplu, Robusta, care semnifică ”putere și tărie”. Deci, cantitatea de Robusta din amestec influențează tăria băuturii și gustul amărui al cafelei. Arabica conferă băuturii o aromă fină și aciditate abia resimțită. Calitățile gustative și aroma acestor boabe depind de țara de origine, la ce înălțime este situată plantația, de modalitatea de recoltare a boabelor, si de încă mulți alți factori. Amestecul permite obținerea diferitor note subtile ale cafelei.

Dar unele persoane preferă cafea provenită nu din amestec, ei sunt consumatori fideli ai unui singur sort de cafea, provenit dintr-o anumită plantație. Pentru acești iubitori fideli HotSpotCoffee prezintă o gamă largă de produse, cu boabe Arabica de cea mai înaltă calitate, din diferite colțuri ale lumii. Iar pentru ca Dumneavoastră să puteți savura, din plin, aroma specială a cafelei, prăjirea boabelor se face nemijlocit înainte de livrare. Astfel sunt păstrate cele mai fine nuanțe și este prevenită oxidarea.

— Macinadosatore — gradul de măcinare. Există păreri precum că pentru espressor e mai bine sa folosim cafea nu prea mărunt măcinată și presiune ridicată. Dacă boabele sunt măcinate mărunt, se formează un strat solid care reține apa fierbinte. Din această cauză se evaporă componentele aromate și cafeaua își pierde din savoare. Pentru prepararea la ibric cafeaua trebuie măcinată foarte mărunt.

cafea proaspat prajită, boabele de cafea, gustul cafelei, aroma

cafea proaspat prajită, boabele de cafea, gustul cafelei, aroma

— Macchina — aparatul de cafea. Există nenumărate feluri de mașini de cafea. Sunt aparate mecanice, automatizate și espressoare. Cele mai performante și comode sunt considerate cele din urmă. Principiul de funcționare este același – pătrunderea jetului de apă fierbinte prin praful de cafea presat. Apa trebuie să fie curată, proaspătă, fără clor și miros. Apa nu trebuie sa fie dură. Cea mai potrivită fiind apa filtrată.

— Mano — mâna celui ce prepară cafeaua. Cafea nu se fierbe. Temperatura apei depinde de sortul boabelor și trebuie să se încadreze între 85 și 98°С.  Dacă temperatura apei e mai mică atunci procesul de extragere decurge incomplet, din cafea nu se elimină suficientă cofeină și uleiuri aromate. Iar dacă temperatura e prea înaltă crește aciditatea. În nici un caz cafeaua nu trebuie supra încălzită pentru că acest fapt îi distruge aroma.

Oferim 10% reducere pentru abonare la newsletter

Prin abonarea la newsletter, sunteți de acord cu aceste documente: Politica de Confidentialitate și Termeni și condiții.

Cosul tau