• No products in the cart.
Cart Total:0.00 lei

Metode de preparare a cafelei – cum să faci deosebire între pour over și french press?

Dacă aceste cuvinte vi se par de pe Marte sau pur și simplu confudanți denumirile –  atunci aceasta este destinația dvs

O fițuică pentru amatorul de cafea sau cum să prepari o cafea savuroasă

Мока, aero – o simplă presă franceză, soft brew, cold brew și  o cafea stilată chemex – de-am înțelege ce e cu aceste cuvinte poetice și la ce metodă de preparare se referă. Descrierea urmează în articol.

Prepararea cu ajutorul presiunii

Principalul atribut al metodei prin presiune este forța – automată, cu abur sau umană. Sunteți confuz? Să facem o clarificare.

Espressor – strămoșul tuturor aparatelor de cafea de mai bine de 119 ani. Apa fierbinte sub presiune înaltă este trecută printr-un filtru cu cafea măcinată ca apoi un flux de espresso revigorant să curgă seducător în ceașca dvs.

Timp: după încălzirea aparatului – 20-30 secunde.

Gust: tanic, dar fără amărăciune.

Мока (aparat de cafea tip geyser). Dacă în espressorul classic apa curge în jos prin filtru, în moka apa este împinsă în sus de aburul presurizat, similar unui geyser. Este ca un fel de ceainic cu un filtru interior și un recipient înalt în partea de jos.

Timp: 5 minute.

Preparare prin fierbere

Gust: ca un espresso, dar mai moale.

Аeropresă.  Principiul de funcționare – similar unei seringi medicale. Cafeaua măcinată se toarnă într-un cilindru cu filtru, se adaugă apă încălzită la 80 ° și se introduce un piston, care presează cafeaua.  Astfel se “stoarce”  porția proaspătă de espresso.

Timp: de la 1 minut.

Gust: moale și curat.

Fierbere cu ajutorul infuzării

Infuzarea nu este întotdeauna rea, când este vorba de prepararea băuturilor. Amatorii de cafea din Evul Mediu amestecau boabele de cafea cu apă fierbinte, le lăsau răbdători să se infuzeze, apoi le treceau prin sită și se umpleau de energie înainte de următoarea bătălie cavalerească.  Asta era metoda de infuzare. 

Presa franceză.

Cu siguranță vă amintiți de recipientul de sticlă cu filtru și un capac cu piston care mai-mai să preseze înainte de vreme. Presa franceză este încălzită, se adaugă boabe de granulație grosieră, deoarece granulația fină va pătrunde prin sită, iar apoi peste cafea se adaugă apă fierbinte. 

Timp: 3-5 minute – vă rugăm să țineți capacul cu pistonl ridicat.

Gust: fin și catifelat, dar nu și ultima picătură din recipient, care întotdeauna este amară.

Soft Brew.

Este un ceainic obișnuit cu filtru, ca al bunicii. Datorită milioanelor de găuri mici, se potrivește cafea de orice granulație. Adăugați cafeaua, turnați apă fierbinte și așteptați.  Un mod agreabil de a prepara nu numai cafea, ci și o atmosferă plăcută în casă.

Timp: 4-8 minute.

Preparare prin filtru de hârtie

Gust: similar presei franceze dar mai curat.

Gabet sau Sifonul.

Amatorii gastronomiei spectaculoase – fiți gata. Gabet este un dispozitiv în care bolul inferior este umplut cu apă și pus deasupra unei  lampe , iar recipientul de sus constă din filtru, acoperit cu ajutorul unui tub. Presiunea de la primul nivel  impinge apa prin tubul de sticlă spre recipientul vecin superior, unde intră în contact cu cafeaua măcinată. Începe procesul de fierbere. Odată ce se va stinge para focului, aerul de la nivelul superior se va comprima, iar băutura – aventurieră se va scurge prin filtru în partea inferioară, direct în bol. Ding… Și cafeaua e gata!

Timp: pentru fierbere  – exact 70 secunde, total  – 10 minute.

Gust: curat și plin.

Preparare prin filtru de hârtie

Această metodă este denumită pour over, ceea ce în traducere din limba engleză înseamnă a turna deasupra. Se ia un suport de filtru,  se pune în interior un filtru special de hârtie, se adaugă cafeaua măcinată și se adaugă apă. Lichidul trece lent prin hârtia poroasă  și se scurge picătură cu picătură în ceașca de cafea.

Chemex.  Este un recipient de sticlă, forma căruia amintește de o clepsidră. Filtrul de hârtie Chemex este cu 30% mai gros  decât filtrele obișnuite, iar acest fapt cu siguranță se reflectă în profunzimea gustului cafelei . Principalul avantaj – arată stilat.

Timp: de la 3,5 minute.

Gust: pling și generos.

Hарио V60. În cazul dat cupa urmând ideii originale a autorilor săi –  japonezii- trebuie să fie din ceramică. Deseori însă se găsesc și din sticlă. În interior conul de infuzare are spirale unice, iar capătul la dripper este mai  mare decât la alte dispozitive pour over. Denumirea provine de la forma ideală de V și de la unghiul de 60°a conului de infuzare.

Fierbere cu ajutorul infuzării

Timp: de la 3,5 minute.

Gust: fin, fără amărăciune.

Cold Brew. O, aceasta este o metodă aparte de preparare cu apă rece, care extrage 100% din componentele boabelor de cafea măcinate. Înainte de a turna lichidul înghețat în recipientul cu cafea, puteți petrece ritul blooming – «opăriți» amestecul cu apă clocotită, pentru a elimina dioxidul de carbon. Cheia unei cafele grozave cold brew  –  e lunga așteptare (nici chiar îmbarcarea pe avion nu durează atât de mult timp).

Timp: de la 10 ore la 24 de ore.

Gust: chintesența tuturor calităților gustative ale boabelor de cafea selectate – corpolentă, gust complet deschis și un postgust moale ce durează.

Preparare prin fierbere

Modul vechi și bun al călătorilor și al „leneșilor” acestei lumi. Ați fiert ceainicul, adăugați cafeaua, infuzați și beți – deja nu vă mai simțiți pleoapele grele. Aici însă există și unele varietăți.

Cafea cowboy. După ce cafeaua măcinată s-a „scufundat” în apă clocotită – opriți imediat aragazul sau scoateți vasul de pe foc. Lăsați soluția să se infuzeze. Apropo, o astfel de cafea poate fi preparată chiar și într-o tigaie – în cazul în care vă aflați undeva în pădure.

Timp: 4-5 minute pentru fierbere, 2 minute pentru depunerea zațului de cafea (nu ghiciți).

Gust: acesta depinde deja de boabele pe care le folosiți – în orice caz, este mult mai mai bun decât cafeaua solubilă sublimată.

Cafea turcească. După cum v-ați dat seama, este vorba de un  mic vas – ibric. Dacă în interior vasul nu are un strat protector, de exemplu, argint, atunci puteți să vă alegeți cu agenți cancerigeni – fiți prudent. Umpleți ibricul  cu cafea de granulație fină, turnați deasupra apă, fierbeți pe foc sau în nisip de cuarț – și voilà! Cafeaua turcească este gata!

Prepararea cu ajutorul presiunii

Timp: 3-4 minute.

Gust: puternic, corpolent, plin.

Sperăm că această recenzie v-a fost de ajutor.  Vă dorim să savurați o cafea bună!

Oferim 10% reducere pentru abonare la newsletter

Prin abonarea la newsletter, sunteți de acord cu aceste documente: Politica de Confidentialitate și Termeni și condiții.

Cosul tau