Formula este clară și de bază. 7-10 grame de cafea, un jet de apă fierbinte la o
temperatură de 88 ° – 93 ° C. (190 ° -200 ° F.), trece pe sub o presiune de 9 atmosfere
și 20 kg. forță.
Pasul 1:
Măcinați cafeaua. Pentru ibric, granulația cafelei este mai fină în comparație cu
toate celelalte metode de preparare. Cafeaua măcinată trebuie să fie aproape sub
formă de praf. Când luați puțină cafea și o strângeți între degete puteți forma o
masă compactă care nu se va deforma.
Pasul 2:
Turnați apa la temperatura camerei în ibric. Adăugați cafeaua măcinată în apă și
amestecați puțin până aceasta se încorporează.
Pasul 3:
Puneți ibricul pe foc. Para trebuie să fie relative mică, astfel încât cafeaua să
stea pe foc de la 6 la 10 minute în total, din care 2-3 minute din momentul când
începe să se ridice.
Pasul 4: După
5-6 minute se formează caimacul iar cafeaua începe să se ridice ușor.
Pasul 5: Cât
o lăsăm să crească? Aproximativ un sfert din volumul inițial sau, până când se
apropie de buza ibricului. Poate că azi nu aveți chef să curățați aragazul.
Când s-a ridicat suficient, o îndepărtați de pe foc și o lăsați deoparte câteva
minute, astfel încât zațul să se lase pe fundul ibricului.
Pasul 1: Încălziți
presa, turnând în ea apă fierbinte, după care aruncați apa.
Pasul 2: Măcinați
cafeaua și adăugați-o în carafă.
Pasul 3: Turnați
50g de apă la interval de 30 secunde.
Pasul 4: După
ce ați turnat apă prima dată, amestecați cu o linguriță stratul de cafea format la
suprafață.
Pasul 5: La
4:30 puteți turna cafeaua lent, dintr-o dată, fără să mișcați carafa. La modul
ideal, cafeaua nu va fi turnată până la ultimele picături.
Pasul 6: Gustați
cât este fierbite, așteptați să scadă temperatura sub 60°C și savurați-o.
Pasul 1: Umpleți
partea de jos a cafetierei cu apă până sub valvă
Pasul 2: Transferați
cafeaua în filtrul sub formă de pâlnie, nivelați patul de cafea dar, cel mai
important, fără a o presa.
Pasul 3: Curățați
marginea cafetierei de orice resturi de cafea pentru a asigura închiderea deplină a
vasului.
Pasul 4: Înfiletați
bine partea de sus a recipientului cu cea de jos.
Pasul 5: Puneți
vasul pe foc la flacără mică.
Pasul 6: Îndepărtați
recipientul de cafea de pe foc la primele sunete scoase, ca un fel de șuierat. În
acest fel, vă asigurați că obțineți doar cele mai bune fracții ale cafelei și că nu
supraîncălziți cafeaua care se află acum în recipientul de sus.
Pasul 7: Amestecați
cafeaua cu o linguriță înainte de a fi turnată în cești.
Pasul 1: Fierbeți
apa. Este foarte important ca temperatura apei să atingă punctul de fierbere, pentru
că acest lucru va ajuta la o mai bună extracție a cafelei.
Pasul 2:
Pregătiți filtrul pe care îl veți introduce în Chemex. Este foarte important ca
filtrele să fie de calitate. Le puteți achiziționa în forme variate, fie rotunde,
fie pătrate, iar unele dintre acestea chiar se pliază foarte bine pe forma
Chemexului astfel încât să nu aveți dificultăți nici când îl așezați, nici când
turnați apa, nici la finalul procesului.
Pasul 3:
În cazul în care filtrul nu are deja o formă care să vă ajute să îl introduceți
ușor, îndoiți filtrul sub forma unui con.
Pasul 4:
Introduceți filtrul în Chemex, acoperind partea de sus a acestuia și fixându-l în
orificiu, astfel încât să creeze o barieră de protecție pentru o extracție cât mai
bună.
Pasul 5:
Când apa a început să fiarbă, îmbibați filtrul cu apă, turnând aproximativ 250 ml de
apă pe toată suprafața filtrului. În acest fel filtrul se va lipi mai bine de
pereții Chemexului și se va crea o barieră puternică. Atenție! Singurul loc unde
filtrul nu trebuie să fie lipit de pereții Chemexului este zona de scurgere. Acest
pas este esențial pentru un rezultat bun, adică o cafea preparată corect.
Pasul 6:
Adăugați cele 45,5 g de cafea în filtru.
Pasul 7:
Dați deoparte apa clocotind și așteptați 30 de secunde, apoi turnați încet apa peste
cafea, aproximativ de două ori volumul cafelei – aproximativ 100 ml de apă. În
această etapă aproape toată compoziția rezultată va rămâne în filtru.
Pasul 8:
Așteptați încă 30 de secunde pentru ca apa să întrepătrundă cafeaua. Apoi turnați
din nou apă peste cafea, timp de aproximativ 45 de secunde, adică încet și cu grijă,
în formă de cercuri pentru ca apa să pătrundă cât mai bine cafeaua – aproximativ 400
ml de apă.
Pasul 9:
Faceți o nouă pauză de 30 de secunde și apoi turnați din nou timp de un minut restul
până la 700 ml de apă.
Pasul 10:
Așteptați. În cazul nostru – pentru 700 ml de apă vom aștepta 5,5 minute. În funcție
de cantitatea de cafea și apă acest pas poate dura între 3,5 și 7,5 minute.
Pasul 11:
Îndepărtați filtrul și serviți cafeaua.