• No products in the cart.
Cart Total:0.00 lei

Cafea boabe VS cafea solubilă – tot ce trebuie să știți

Când vine vorba de lupta pentru dominația în lumea cafelei, ambele tabere își susțin vehement argumentele. Cafeaua boabe reprezintă tradiția și prospețimea, în timp ce cafeaua solubilă promite comoditate și rapiditate. În acest articol, vom explora avantajele și dezavantajele ambelor tipuri de cafea și vom dezvălui secretele din spatele preparării cafelei instant.

Cafea boabe sau solubilă?

A sosit timpul să înfruntăm adevărul și să înțelegem cine este cine pe arena gusturilor. Deci, primul participant la bătăliile gastronomice – băutură sublimată, praf sau granulată – e cafeaua solubilă, care poate fi cumpărată în orice pasaj subteran:

 1. Se prepară în 30 de secunde – comod pentru diminețile în grabă spre serviciu;
 2. Nu necesită dispozitive speciale – pentru că îți e așaaa de lene să speli mașina de cafea, filtrul sau presa franceză după prepararea cafelei boabe!
 3. Termen lung de păstrare – la ce să te aștepți de la o cafea aproape lipsită de viață?

Rivalul participantului solubil în competiția pentru titlul de „cea mai bună băutură revigorantă” este cafeaua boabe. Cu ce se poate lăuda și pentru ce ar trebui cumpărată:

 1. Bogat în vitamine și minerale – da, cafeaua poate ajuta organismul să se vindece;
 2. Absența aditivilor și aromelor artificiale – chiar și „asistenții” cafelei solubile, care fac o parodie strălucitoare a boabelor de cafea;
 3. Multă cofeină – în cele din urmă, o băutură de dimineață ar trebui să energizeze și nu doar să satisfacă preferințele gustative;
 4. Aromă expresivă și gust delicat – o da, cei care consumă cafea boabe de înaltă calitate știu ce avem în vedere;
 5. Devine un fel de artă – puteți cumpăra boabe din diferite țări și prepara un soi personalizat în fiecare ceașcă, de exemplu Arabica braziliană + etiopiană

Cafeaua solubilă pare să fie aproape de eliminare pe ringul gusturilor. Dar poate că unii dintre voi încă nu sunt gata să se despartă de minutele în plus de somn, necesare pentru a prepara cafea boabe? Ei bine, ați meritat-o.

Tot adevărul despre cafeaua solubilă

Cafeaua conform principiului „doar adaugă apă” a fost deja brevetată de trei ori – prima dată de francezii Allais în 1881, zece ani mai târziu în Noua Zeelandă de Strang, iar în 1901 – de japonezul Kato. La acel moment, băutura de cafea solubilă nu le-a adus inventorilor faima dorită, care în 1910 a fost câștigată în locul lor de americanul Washington, care a deschis primele prăvălii unde putea fi cumpărată cafeaua solubilă (desigur, nu din soiurile arabica). Și nu e vorba de intuiție în afaceri sau de o strategie de marketing magică. Primul război mondial – acesta este motivul popularității sale, pentru că înainte de bătălie, soldații care aveau nevoie de un plus de energie și care firește, nu aveau ocazia de a prepara o cafea boabe adevărată, erau nevoiți să se descurce cu cafea solubilă.Chimistul elvețian Morgenthaler a profitat de „efectul militar” și a sugerat consumatorilor, în timpul celui de-al doilea război mondial, să prepare o băutură de cafea în granule. Omul de știință cu spirit antreprenorial a fost angajat rapid de o cunoscută companie elvețiană și a început să distribuie cafeaua solubilă despre care ați auzit probabil.

Acestea au fost însă vremurile când în orice moment putea să fie aruncată o bombă sau să se audă focul artileriei. În zilele noastre – și aceasta este fericirea noastră și a voastră – avem suficient timp și siguranță pentru a face sau cumpăra cafea boabe gata preparate de cea mai înaltă calitate, fie din arabica fie cu adăugare de robusta. Să apreciem ceea ce le-a lipsit strămoșilor noștri.

Cum se prepară cafeaua solubilă

Așadar, iată un algoritm pentru pregătirea cafelei solubile:

 1. Recoltăm – cel mai adesea nu este arabica, ci robusta, deoarece din acest soi nepretențios puteți extrage minimul necesar pentru a imita cafeaua reală, în plus soiul conține mai multă cofeină, care poate rezista la temperaturi ridicate în procesul de prelucrare;
 2. Curățăm boabele și le trimitem la expertiza calității, unde doar cele mai bune boabe sunt selectate pentru producerea boabelor de cafea – chiar dacă examenul nu este promovat, materia primă este adesea utilizată pentru cafeaua solubilă;
 3. Părjim – pentru gurmanzi, unii producători adaugă uleiuri artificiale de cafea pentru a obține o aromă naturală și pentru a vă face să cumpărați un gust falsificat;
 4. Le măcinăm în partide mici și le trimitem într-o nișă specială pentru cafea – presiunea puternică și apa foarte fierbinte fac din ele un extract, care este apoi deshidratat;
 5. Alegem una dintre opțiuni pentru tipul final de produs: sublimată, praf sau băutură solubilă de cafea în granule – în primul caz, cristalele extractului vor trebui congelate și uscate în vid, pentru a obține un praf, extractul este pulverizat în aer foarte fierbinte, unde se usucă instantaneu, iar pentru a obține granule de cafea, praful obținut anterior este hidratat cu generozitate;
 6. Adăugăm aromatizatori după gust – boabele de cafea au o aromă naturală, nu poate fi cumpărată în nicun loc;
 7. Trimitem cafeaua solubilă la ambalare.

Cafea naturală vs. cafea instant

Nessul, sau cafeaua instant, a fost denumit adesea ca un produs învechit, însă rămâne o opțiune populară pentru mulți consumatori. Acesta oferă comoditate și economie de timp, dar sacrifică prospețimea și complexitatea gustului.

În contrast, cafeaua naturală se bucură de popularitate în rândul iubitorilor de cafea care apreciază autenticitatea și calitatea superioară. Acesta este considerat standardul de aur în lumea cafelei și continuă să atragă admiratori din întreaga lume.

Pe scurt, deși cafeaua solubilă poate fi o soluție rapidă și comodă, cafeaua naturală rămâne preferata pasionaților autentici de cafea pentru aroma și gustul său inconfundabil.

Cafeaua naturală, din boabe proaspăt prăjite, aduce în ceașcă aroma autentică și complexitatea gustului. Fiecare înghițitură este o experiență, iar pasionații de cafea apreciază ritualul preparării și savurării acestei băuturi de lux.

Pe de altă parte, cafeaua instant a devenit o soluție rapidă și convenabilă pentru cei cu un program aglomerat. Prepararea ei nu necesită decât câteva secunde și un pahar de apă fierbinte. Este opțiunea ideală pentru cei care sunt mereu în mișcare și nu își pot permite să petreacă timp pregătind cafea.

Cea mai bună cafea e cea solubilă: Adevăr sau mit?

Cafeaua solubilă este adesea privită cu scepticism, dar există și argumente în favoarea ei. Rapiditatea și ușurința preparării sunt indiscutabile. Este alegerea perfectă pentru diminețile agitate sau pentru momentele în care timpul este limitat.

Totuși, pasionații de cafea sunt de acord că nimic nu poate înlocui aroma și gustul unei cafele proaspăt măcinate. Cafeaua solubilă poate oferi o soluție temporară, dar pentru o experiență autentică, cafeaua naturală rămâne regele incontestabil.

Un knockout al gustului

Revenim în ringul nostru de gusturi, unde băutura de cafea solubilă face ultimele încercări de a câștiga lupta. Însă amărăciunea neplăcută, cofeina aproape evaporată (dacă ar fi arabică, n-ar exista deloc), aroma slabă, gustul „stângaci” și, uneori, sedimentul, precum și aditivii dăunători corpului uman, încheie duelul cu victoria unanimă a cafelei boabe. Și acum un bonus: vă vom spune unde puteți cumpăra în București cafea boabe delicioase, sofisticate, variate, autentice.

Bucureștiul e ca o casă pentru Hot Spot Coffee

Câte cafenele sunt construite în capitala României și în întreaga lume? Răspunsul va fi unul cu multe zerouri, mai mult ca probabil. Dar câte unități dintre ele servesc cafea delicioasă, proaspăt preparată, a cărei boabe pot fi cumpărate în același loc? Deja sunt mai puține. Putem garanta pentru o cafenea modestă din această listă – Hot Spot Coffee. Garanția calității boabelor de cafea – 100%. Dacă nu ați fost încă la noi, vă putem povesti câte ceva despre noi

Suntem o cafenea-magazin modestă, confortabilă, pe o stradă aglomerată din București, unde puteți cumpăra boabe de cafea autentice la prețuri accesibile. Am decis să nu investim într-un interior cu design, ci să ne dedicăm resursele noastre și pe noi înșine calității băuturilor noastre calde și reci pe bază de cafea. Lângă vitrina cafenelei e instalată o tejghea cu scaune înalte confortabile – nu mai rămâne decât să te așezi și să admiri lumea prin voalul aburilor de cafea.

Boabele de cafea sunt aduse la noi din Brazilia, Cuba, Guatemala, Mexic, Etiopia, Tanzania și chiar din Indonezia – livrarea se face cu regularitate. Alegerea vă aparține, dacă doriți să cumpărați boabe braziliane, cu o ușoară aciditate și arome citrice, condimentate cu nuci prăjite sau preferați cafea delicată arabica cu note de ciocolată mexicană, sau poate sunteți obosit de viața de zi cu zi și doriți noi aventuri gastronomice însoțite defructe și florile dulci din Etiopia, cunoscute pentru abundența soiurilor de cafea.

Perioada de prăjire a boabelor de cafea nu depășește 30 de zile, pentru că mai ulterior încep să-și piardă prospețimea. Dacă vă decideți să serviți la noi o ceașcă de cafea, barista noastră experimentată și, în plus, zâmbitoare, va măcina cafeaua chiar în fața dvs., deoarece, după cum știți, timpul de măcinare este de doar câteva secunde.

Bucureștiul este un oraș dinamic, așa că, dacă locuiți aici, vă va plăcea cu siguranță să serviți dimineața un espresso proaspăt. Aici puteți cumpăra boabe speciale de cafea de soi „HOTSPOT BLEND – 100% ARABICA” din soiul Arabica, precum și un blend „ITALIAN ESPRESSO BLEND” cu adaos de Robusta. Gustul primei opțiuni este omogen, bogat, băutura bazată pe a doua opțiune va avea o ușoară amărăciune. Deși, orice produs Hot Spot Coffee este potrivit pentru prepararea unei băuturi tari de cafea, trebuie doar să selectați gradul de prăjire necesar și dispozitivul în care intenționați să pregătiți cafea la comandă, inclusiv pe site. Iar de Crăciun și Dragobet, puteți cumpăra blenduri de cafea de marcă, a căror aromă va completa plăcut atmosfera de sărbătoare.

Livrarea cafelei boabe de: în toată țara.

Adresă cafenea:
România, București, Strada Tache Ionescu 8
Orar: 07:00 am – 5:00 pm (sâmbătă, duminică – închis)
Теlefon: +40 725 889 898

Oferim 10% reducere pentru abonare la newsletter

Prin abonarea la newsletter, sunteți de acord cu aceste documente: Politica de Confidentialitate și Termeni și condiții.

Cosul tau