• No products in the cart.
Cart Total:0.00 lei

Secretele prăjirii perfecte: cum se transformă boabele de cafea în deliciul zilnic

Boabele de cafea: o evoluție din verde în aromă

Gustul și aroma unei cafele autentice sunt sculptate în timpul unei călătorii pline de pasiune și precizie: prăjirea boabelor.

În inima Bucureștiului, acest proces tehnologic vital primește atenția cuvenită din partea profesioniștilor de la HotSpot Coffee, care transformă boabele de cafea verzi într-o băutură sofisticată și inconfundabilă.

Haideți să dezvăluim împreună misterele prăjirii corecte a cafelei și cum aceasta poate aduce la viață aroma captivantă din ceașca ta.

Boabele de cafea: o evoluție din verde în aromă

De ce este nevoie să prăjim boabele de cafea? Boabele de cafea crude, verzi și dense nu oferă nicio senzație plăcută în ceașca ta. Compoziția lor este jumătate carbohidrați și jumătate un amestec complex de proteine, apă, lipide, acizi și alcaloizi. Gustul lor, asemănător cu mazărea, nu este tocmai ce îți dorești într-o cafea delicioasă. Prin prăjire, aceste boabe devin opere de artă, cu modificări chimice ce conduc la explozia aromei și gustului autentic.

Calea aromei: procesul de prăjire la HotSpot Coffee

Prăjirea cafelei este, în esență, arta gătitului aplicată la cafea. Și, la fel ca în bucătărie, un bucătar priceput, sau în acest caz, un maestru prăjitor, este esențial. HotSpot Coffee folosește un roaster profesional, un cuptor care transferă căldura boabelor prin convecție, conducție și radiație. Aici se întâmplă magia.

Există două tipuri principale de prăjitoare: cele care folosesc principalmente convecție și cele care transferă căldura prin conducție termică a tamburilor. Fiecare are propria sa magie, dar rolul crucial îl are prăjitorul, alegând cu grijă cum și ce să prăjească pentru a debloca potențialul maxim al fiecărui lot de boabe.

Dansul aromei: procesul de prăjire pas cu pas

Dansul aromei: procesul de prăjire pas cu pasCum se întâmplă prăjirea? Ei bine, e un dans complex de transformări chimice și de evoluție a culorii și a aromei. Iată o scurtă călătorie prin aceste etape:

Faza de uscare: boabele de cafea verzi sunt încărcate în prăjitor, unde, în primele minute, pierd intensitatea umidității și își schimbă culoarea de la verde la galben.

Reacția maillard: un moment-cheie în prăjire, când aminoacizii și zahărul reacționează chimic. Boabele își schimbă culoarea într-un galben-maroniu, apoi în maro deschis.

Prima crăpătură: după 75-80% din timpul total de prăjire, apare „prima crăpătură”. Boabele își măresc volumul, culoarea devine maro, iar cafeaua începe să capete aroma pe care o știm.

Dezvoltarea gustului și aromei: până la finalul prăjirii, are loc „timpul de dezvoltare”, când se formează definitiv gustul și aroma cafelei.

A aoua crăpătură (opțională): prăjirea ulterioară poate duce la „a doua crăpătură”, cu o cafea mai închisă la culoare și apariția uleiurilor.

Răcirea rapidă: Cafeaua prăjită este rapid răcită pe o masă specială pentru a opri procesele interne și a fixa aroma.

Artizanatul în fiecare cească: HotSpot Coffee

Transformăm boabele verzi în opere de artă, iar rezultatul este o experiență care răsfață simțurile.

La HotSpot Coffee, artizanatul prăjirii devine evident în fiecare ceașcă. Comandați online pe site-ul nostru cafea proaspăt prăjită, iar fiecare înghițitură va fi o călătorie în universul aromelor autentice.

Oferim 10% reducere pentru abonare la newsletter

Prin abonarea la newsletter, sunteți de acord cu aceste documente: Politica de Confidentialitate și Termeni și condiții.

Cosul tau